Naprapaten tipsar & informerar

2019 > 03

Naprapatkliniken i Piteå: Vad är ryggskott?

Ryggskott är inte kul och ni är många som har besökt Naprapatkliniken med anledning av just ryggskott. Vissa av er har så ont att ni behöver hjälp för att alls ta er in på kliniken och ned på behandlingsbänken. Så smärtsamt kan ett ryggskott vara (vi har själva provat på, så vi vet hur ni har det).  

8 av 10 får någon gång i livet ont i ryggen. Exempelvis ryggskott, en riktigt jobbig och ibland dramatisk upplevelse. Men vad är då ryggskott och vad är det egentligen som gör så ont? Så här säger vi naprapater om ryggskott:

Vad är ryggskott?
Ordet ryggskott brukar användas vid plötslig eller gradvis värk i framför allt ländryggen. Vid ryggskott upplever du svårighet att gå rakt och att ställa dig upp från sittande/liggande. Du kan även uppleva symtom som ischias eller lättare utstrålning till säte och eller benen. Ryggskottet i sig är ett symtom där det sällan går att hitta någon allvarlig skada eller bakomliggande sjukdom. Smärtan kan komma från många olika strukturer i ryggen, t.ex. från muskler, lederna mellan kotorna, diskarna eller ledbanden.

Ibland kommer smärtan plötslig och i andra fall smyger den sig på under lång tid. Särskilt i de senare fallen kan det vara svårt att peka på varför. I många fall är det summan av flera faktorer som till slut gör att kroppen säger ifrån och böjar signalera smärta.

Vanliga faktorer som framkallar smärta kan vara stress, dålig arbetsställning eller tunga lyft. Ryggsmärta och ryggskott kan även ha psykosociala orsaker, och i dag ser vi att allt fler människor i pressade livssituationer oftare har problem med ryggsmärta.

Vad gör naprapaten åt ryggskott? 
När du kommer till oss på Naprapatkliniken utför vi en noggrann klinisk undersökning för att utesluta andra tänkbara orsaker till ryggsmärta som till exempel diskbråck. När så behövs hänvisas du vidare till läkare. Akuta ryggskott kan ibland behandlas framgångsrikt med bland annat manuella tekniker och förbättring sker ofta momentant under behandlingen.

De leder i ryggen som inte har fullgod rörlighet behandlas med manipulationsbehandling. Konkret för vi leden till ett ytterläge där ett lätt tryck utförs för att skapa en ökad ledrörlighet. Oftast minskar smärtan betydligt på en gång och medför att det blir lättare att röra sig. Har du inte för mycket muskelkramper, så kallade försvarskramper, så kan vi även påbörja den muskulära behandlingen. Om smärtan har pågått länge kan det behövas fler behandlingar innan du blir bättre. Du får även råd om övningar och olika  åtgärder som kan hjälpa dig att undvika ryggvärk i framtiden.

Varför gör ryggskott så ont?
Tvärt emot vad du kanske tror så är ryggskott är ingen medicinsk diagnos. Det är en beteckning på ett smärtsamt tillstånd i ryggen som kan uppkomma vid stelhet i lederna mellan ryggens kotor vilket leder till smärta och begränsad rörelseförmåga. Musklerna i det berörda området reagerar med sammandragningar och kramper vilket förstärker smärtan runt det stela området i ryggen. I vissa fall kan stelheten medföra att en nerv kläms. I ländryggen är det oftast ischiasnerven som påverkas vilket kan leda till utstrålningskänsla i benen.

Många patienter frågar vad det egentligen är som gör så ont och varför krampar ryggen vid ryggskott? Neurokirurgerna i Lund hävdar att det definitivt inte är muskler som gör ont. Musklerna krampar bara för att skydda dig från den smärta du upplever, så kallade försvarskramper.

Men vad är det då som gör så ont? Det är egentligen ingen som exakt vet vad som orsakar smärtan. Ofta kan det vara ledkapseln. Ledkapseln är väldigt smärtkänslig och ligger som en strumpa runt leden. Ligament och ledband som går runt själva kotan kan också smärta när de utsätts för stor belastning. 

Även om det känns som att ryggen håller på att gå sönder så är det sällan fallet. OM något går sönder så är det disken mellan kotorna. När en disk går sönder/belastas för mycket så sipprar det ut vätska från disken. Vätskan provocerar nerver i området som i sin tur skickar smärtsignaler till hjärnan. Försvaret från hjärnan blir då mer kramper för att du inte ska röra dig.

Hur kan jag själv underlätta mitt ryggskott? 
- Först och främst: det ska inte göra ont. Därför är det viktigt att du inte provocerar smärtan. I den akuta fasen varken kan eller vill du röra på dig. Inta sängläge något dygn om du inte kan ställa dig upp utan att stödja dig på någon annan. Men så fort du känner att den akuta fasen är över ska du upp igen. Var inte rädd för att kliva upp men undvik sådant som gör smärtan värre.
- Långvarig vila kan leda till att du blir stel i leder, muskler förtvinar och  skelettet urkalkas. Rör på dig!
- Det går bra att arbeta om du har ett arbete som inte förvärrar smärtan.
- Som alltid, tänk på att sitta aktivt. Upp och rör på dig ofta.
- Om du måste lyfta något, vrid inte kroppen samtidigt som du lyfter och tänk på att hålla det du lyfter nära kroppen.
- Så snart det är möjligt kan du börja försiktigt med att promenera, åka skidor, cykla eller simma. Undvik aktiviteter som ger stötar, som löpning, hopp o. dyl. 

Kan jag förebygga ryggskott?
Visst kan du det och som vanligt är motion och en lugnare tillvaro två viktiga ingredienser för ett smärtfritt liv. 

Gör det enkelt för dig själv och välj den typ av motion som du tycker om och passar dig bäst. Det viktigaste är att du rör på dig regelbundet. Sätt gärna lite extra fokus på mage och sätesmusklerna, de hjälper dig att slippa ryggont i framtiden. 

Aktivt sittande. Tänk på ergonomin när du sitter och skaffa gärna en arbetstol med flexibelt säte för aktivt sittande. Om du har möjlighet till stående arbete kan du dela upp dagen i små pass av sittande respektive stående. Placera skrivaren i ett annat rum eller hitta på någon annan smart lösning som gör att du regelbundet måste resa dig och gå en sväng.

Stress påverkar hela kroppen och ökar bland annat anspänningen i din rygg. Ta dina stressymptom på allvar och gör något åt dem i tid. Det är en livslång investering.

Stress och stillasittande gör att vi tappar vår funktion med magandningen, 
Magområdet stelnar till och tvingar kroppen att kompensera den rörligheten längre ned. Det leder till ökade spänningar som i sin tur kan leda till ryggskott, ryggbesvär och ryggproblem.

Nu håller vi tummarna för att du slipper drabbas av ryggskott. Om inte - hör av dig så hjälper vi dig att blir smärtfri igen.

Sköt om dig!
Peter 



Källa: Svenska Naprapatförbundet

Senaste inläggen

Arkiv

Etiketter