Naprapatbehandling för gravida?
Vi får ofta frågan om naprapatbehandling är lämpligt för dig som är gravid. Svaret är i de flesta fall, Ja. Den naprapatiska behandlingen för gravida är helt säker och tar självklart extra hänsyn till vad hela din mammakropp behöver.
Det är vanligt att få ont i kroppen under och efter en graviditet. Vid graviditet ökar hormoner i kroppen som påverkar muskulatur, ligament, leder, balans och stabilitet. Många får problem med smärta i exempelvis bäckenet, ländrygg och rygg, nacke, knä och fötter. Det är främst hormonet relaxin som gör att skelett och ligament blir "mjuka". När ligamenten töjs blir lederna rörligare och bäcken och ländrygg blir mer instabila.
Vad är foglossning?
Den absolut vanligaste symtomet vid foglossning är att du under den senare delen av graviditeten får ordentligt ont i bäckenet. Smärta som är orsakad av ligamentsuppluckring i bäckenleder kallas för foglossning. Det är en naturlig process för att mjuka upp leder och fogar i bäckenet inför förlossningen. Det är alltså inga "fogar som lossnar". Naprapatbehandling kan hjälpa dig med dina leder och muskler så att smärtan lindras, men foglossning kan inte behandlas bort (förutom om smärtan sitter på ena sidan i bäckenleden, då är det mer sannolikt en låsning i leden i kombination med spända muskler.)
Symtom vid foglossning:
- molande, huggande eller ilande smärta i nedre delen av ryggen
- smärta över rumpan, smärtan kan flytta sig från en sida till den andra
- smärta i höfter och/eller blygdben
- smärta som strålar ned i ljumske och ben
- en plötslig låsning i ett ben som gör det svårt att gå obehindrat
- svårt att vrida kroppen och böja sig
- obalans, exempelvis svårigheter att göra något på ett ben, exempelvis klä på sig, resa sig eller gå i trappor
Troligen upplever du smärtorna som värst på kvällen efter att ha stått och gått en hel dag. Morgonen brukar vara den bästa stunden på dagen när kroppen har vilat liggande. Om du har besvärliga foglossningar finns några enkla tips för en lindrigare vardag:
- Använd skor med låg klack
- Minska påfrestningen i bäckenet genom att gå med små/kortare steg
- Ta ett steg i taget när du går i trappor
- När du vilar eller sover liggandes på sidan, lägg en kudde under magen och en mellan knäna som stöd
- Fortsätt gärna träna om du kan och vill. Vattengymnastik är en skonsam träningsform som ofta fungerar bra även om du har foglossningar
- Skaffa ett elastiskt gravidbälte/bäckenbälte, det stöttar och upplevs som lindrande
Frisättningen av relaxin når dock sin topp i början av graviditeten och därför är det inte helt ovanligt att kvinnor får en smärtproblematik tidigt i graviditeten.
Andra graviditetsproblem:
- Under graviditeten förändras kroppens tyngdpunkt. Bäckenet tippas framåt och svanken ökar. Det påverkar kroppens hållning och musklerna blir spända på ett nytt sätt
- Foglossning och bäckenproblem
- Gravidischias
- Triggerpunkter i rumpan
- Spänningar och låsningar i bröstryggen när hållningen förändras
- Svullna händer, ben och fötter som orsakar domningar och smärta
- Smärta och stelhet i nacke, skuldror och armar
- Yrsel från stelhet i nacke
Allt detta är en naturlig del av en graviditet, men inte desto mindre viktigt att ta hand om så gott det är möjligt. Vi är vana att behandla gravida och anpassar behandlingen efter dina specifika förutsättningar. I början av graviditeten kan du ligga ned som vanlig och längre fram på rygg eller sida. Du som är gravid kan välja att gå på regelbunden behandling under hela graviditeten. Det upplevs ofta som en stor lättnad. Förutom smärtlindring kan behandling även hjälpa till att förebygga smärta och foglossningar längre fram i graviditeten.
Det är lika viktigt att ta hänsyn till bäcken- och ryggsmärtorna efter förlossningen. Några månader efter graviditeten stabiliseras ledband och bäcken igen - kroppen är verkligen fantastisk! Men lika fullt är förlossningen ett trauma mot bäckenleder och bäckenbotten, hormonet relaxin påverkar kroppen ytterligare några månader, magmusklerna är vanligen utspända och fungerar inte som de ska i slutet av graviditeten. Det gör att du har en ökad rörlighet med minskad muskulär kontroll och stabilitet. Därför är det klokt att öka på belastningen i lugn takt.
Om problemen ändå kvarstår efter en längre tid så rekommenderar vi att du bokar en tid för en koll, först hos din läkare eller gynekolog. Du har alltid rätt att få hjälp med dina problem. Du är även välkommen till oss, vi hjälper dig med de behandlingstekniker vi har eller skickar dig vidare till en läkare om vi anser att ditt problem kräver medicinsk behandling.
Stärk kroppen inifrån och ut!
Som gravid har du mycket att tjäna på att tidigt börja träna upp och lära dig rätt aktivering av stabilserande muskler och bäckenbottenmuskulatur tidigt i graviditeten - eller redan innan. Det stärker dig under graviditeten och hjälper dig att snabbare komma tillbaka och återfå stabilitet efter förlossningen.
Träning kan lindra belastningen av bland annat ryggen och bäckenbottenmuskulaturen och risken för urinläkage. I dagarna vill vi slå ett extra slag för Mamma Mage* och MamaTummyDay. MammaMage har dig som kvinna/mamma i fokus och delar med sig av forskning, inspiration, tips, övningar och allt du behöver veta för att ta hand om din mammamage (mammakropp) - både under och efter graviditeten. Nu på lördag, 25 april, är det dags för årets MamaTummyDay:
"Vi vill uppmärksamma att många kvinnor kan ha bestående besvär från både magen och bäckenbotten (graviditets- och/eller förlossningsskador). Besvären negligeras ofta av vården och klassas främst som skönhetsbesvär eller med orden “allt ser fint ut”. Besvären vi pratar om i magen är en uttöjd bukvägg, där bland annat rektusdiastas ingår (diastas är ett ökat avstånd mellan magens muskler). Eller förlossningsskador som uttöjd struktur, muskler som är skadade eller inre bäckenorgan som får ändrad position (olika typer av framfall)."
Klicka in dig och läs mer, delta i utmaningen och dela din mage i social medier.
Sköt om magen - och hela dig!
Peter &
Björn (Piteånaprapaten)
*MammaMage grundades 2013 av Leg. naprapat Katarina Woxnerud.
Senaste inläggen
Bloggarkiv
Etikettmoln
kic behandling beröring fallskada fotled stukning smärtlindring stretch supination mamatummyday graviditet idrottsskada stuka foten virus skuldra manipulation löpning pronation mammamage bäckensmärta basövningar vrickning ischias distansarbete nackspärr rörlighet vader svenska naprapatförbundet nacke ryggskott manuell terapi rygg naprapati naprapat forskning träning presentkort covid-19 skadeförebyggande naprapathögskolan diskbråck snöskottning stress vårdhygien fotskada gravid oxytocin julklappstips imm smidighet ergonomi ländrygg frusen skuldra ortoped rehabilitering hormon manuell medicin music övningar #naprapaten tipsar axelbesvär styrketräning foglossning bäcken benhinneinflammation