Bli smärtfri i skuldra och nacke

Naprapakliniken i Piteå tipsar: Bli smärtfri i skuldra och nackeli

Besvär i nacke och skuldra innebär smärta, värk eller nedsatt funktion i den ena eller båda kroppsdelarna. Dessa besvär kan variera i svårighet och vara under kortare eller längre perioder. Besvären återkommer ofta i de fall muskulära obalanser kvarstår på grund av för lite aktivitet och träning och för mycket statiskt arbete. Smärta i nacke och skuldra beror ofta på en felaktig arbetsställning eller långvarig ensidig belastning. Orsakerna kan också vara av psykosocial karaktär – stress och dåliga möjligheter att påverka sin arbetssituation är exempel på sådant. Ibland uppstår en obalans mellan framsida och baksida av skuldran där bröstmuskulaturen är starkare vilket kan leda till trötta och smärtande muskler på skuldrans baksida. Kombinationen av arbetsrelaterade orsaker och inaktivitet är vanligt förekommande vid dessa besvär.

Hur blir jag av med smärta i nacke och skuldror?
Förutom manuell behandling hos naprapat krävs ofta att patienten själv förändrar sin arbetsmiljö , sitt sätt att arbeta och sin aktivitetsnivå. Kortare arbetspass med större variation är åtgärder som kan minska risken för att besvären återkommer. Träning och stretching i kombination är ofta effektivt för att skapa bättre funktion. Ergonomiska förändringar är av stor vikt eftersom du då ändrar en stor negativ exponering för kroppen.

Friska personer som sitter mycket vid datorn i sitt arbete, löper högre risk att senare drabbas av nack-skulderbesvär. Ge dig tid att känna efter. Var uppmärksam på om du till exempel drar upp axlarna, biter ihop tänderna eller rynkar pannan. Det är lätt att vänja sig vid att vara spänd utan att riktigt vara medveten om det. Ta ett djupt andetag, blunda och andas ut. Försök att slappna av i din sittande ställning och observera vad som händer i kroppen. Att bli medveten om spänningarna i kroppen är ett första steg och hjälper dig att hitta just dina problemområden.

Du är välkommen att kontakta oss på Naprapatkliniken för att få tips och råd om hur du kan förebygga och minska muskelspänning. Börja med en enkel avstressare redan i dag: Istället för att slentrianmässigt krolla sociala medier kan du ta en kort promenad i behagligt tempo på din lunchrast. Fokuser på andningen och känn ur axlarna sjunker till sitt naturliga läge. Det är vila i rörelse och hjälper dig att stressa ner fysiskt, psykiskt och mentalt.

Sköt om dig!
Peter & Björn

Vi hjälper dig att bli smärtfri på riktigt
Leg. naprapater Peter Westerlund tel: 070-577 22 82
Björn Lindblom, Piteånaprapaten tel: 070-595 25 35

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln