Behandling hos naprapat billigare och effektivare än hos ortoped

Enligt en studie från BTH kan ett besök hos en naprapat istället för en ortoped ge både bättre och mer konstnadseffektiva resultat.
Studien är gjord av naprapaten och forskaren Titti Lilja och nu är även en 7-årsuppföljning gjord, skriver BLT.

Den visar på stora hälsovinster för åkommor som axelbesvär och idrottsrelaterade skador för de patienter som gått hos en naprapat, jämfört med ett traditionellt ortopediskt omhändertagande. Dessutom blev kostnaden för de som behandlades hos naprapat också lägre.

– Jag har sett att naprapati är mer effektiv än ortopedi, både vad gäller behandlingseffekter men även kostnadseffekter, när jag tittar på personer i arbetsför ålder som remitterats till ortoped, men inte är i behov av operation. Fick vi tydliga riktlinjer och ett samarbete mellan landsting och specialister i manuell terapi, som naprapati, skulle det dels kunna minska lidandet för patienter med funktionsnedsättande smärta i muskler och leder, dels minska vårdkostnaderna, säger Stina Lilje.

Stina Lilje har i sin avhandling studerat hur smärta i muskler och leder hindrar människors dagliga liv. Slutsatserna i avhandlingen är att det finns kopplingar mellan smärta i åldrarna 60–78 år och psykosocial såväl som tung fysisk belastning. Smärtan finns ofta i ben, knä eller fot samt i axel eller arm hos de här patienterna. Samma sak gäller patienter i kö till ortoped och avhandlingen undersöker även om det går att behandla vissa patienter med naprapati.

Slutsatserna i avhandlingen är att biomekanisk behandling, som naprapati, kan ha goda effekter på behandlingsresultatet och är dessutom billigare än ortopedbehandling. Det visade sig även gälla i ett fall med en vanlig, men svårbehandlad åkomma som ”frusen skuldra”.

Källa: BTH, forskning.se

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln