Ischias? Vänd dig till en naprapat.

Naprapatkliniken i Piteå: Vad är ishias?

Har du smärta som strålar ut i ett ben, med eller utan problem från ryggen? Vi naprapater kan både ställa diagnos och behandla ischias. Ishias kan upplevas som en djup molande smärta ned i benet med strålande smärta ut i fot eller tå. Det kan även vara svårt att lyfta benet när du ligger rak på rygg.

Ischias är en stor och lång nerv som går från ryggraden ner i benet och det finns många orsaker till att den orsakar smärta. För att skilja de olika orsakerna åt så finns det äkta ischias och falsk ischias. Vid äkta ischias ligger orsaken till smärtan inne i ryggraden. Vid falsk ischias kommer smärtan från att nerven av någon orsak blir irriterad utanför ryggraden.

När vi ställer diagnos är det viktigt att avgöra om din ischias kommer från ett diskbråck eller någon annan strukturell problematik. Om vi misstänker det så skickar vi dig vidare till en läkare för fortsatt utredning. Vid akuta besvär, som utebliven förmåga att kontrollera urin och avföring, ska du gå direkt till akutmottagning för utredning. Är orsaken till smärtan däremot enbart av muskulär natur är det i regel tacksamt att behandla.

Falsk ischias gör precis lika ont som äkta men här kan vi behandla med gott resultat. Om det är en muskel som trycker på nerven så handlar det om att få igång muskulaturen. När spändheten släpper, så släpper också ischias, konstigare än så är det inte. Som vanligt gäller det att snabbt komma till oss med dina besvär, annars kan det ta fler behandlingar innan kroppen ger med sig.

Behandlingen går ut på att minska smärta, återställa funktion och skapa förutsättningar för att du som patient själv ska kunna förebygga framtida besvär. Vi hjälper dig även med övningar som kan lindra din ischias tills du är återställd.

Sköt om dig!
Peter & Björn
Leg, naprapater Naprapatkliniken i Piteå
 

Etiketter: ischias naprapati

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln