Så lindrar du nackspärr

Naprapatkliniken i Piteå tipsar: Så lindrar du nackspärr

Kanske hör du till dem som fortsätter att jobba hemifrån efter semestern. Hur ser det ut hemma hos dig? Si sådär med ergonomin? Tänk på att din hemmakontorsplats ska försöka efterlikna den du har på jobbet.
Det kan vara lättare sagt än gjort och många hamnar vid köksbordet eller i soffan med laptopen på en kudde i knät. Men har du inte redan gjort det bästa av situationen så är det dags att ta tag i det nu, innan kroppen säger ifrån  - exempelvis med nackspärr.


Varför får jag nackspärr?
Orsaken till nackspärr kan ha många olika anledningar. Kanske har du suttit i drag eller sovit i en konstig ställning. Det kan även bero på en ovan rörelse, en felbelastning av musklerna eller allt för monotona rörelser i nackpartiet. Kanske drabbas du av nackspärr efter en längre tids statiskt arbete, som vid en kontorsplats med dålig ergonomi.


Hur kan jag förebygga nackspärr vid hemmakontoret?
Den bästa arbetsställningen är den som är aktiv. Många arbetsplatser byter ut eller kompletterar sina vanliga kontorsstolar med så kallade aktiva stolar. Det finns många olika varianter av stolar som främjar dynamiskt sittande.  Gemensamt för dem alla är att du undviker att hamna i samma position under lång tid. Vid hemmakontoret kan du istället försöka variera din sittposition med det bästa verktyg du har, din egen kropp. Utgå från en neutral position där du har en balanserad hållning och variera kring den. Sträva efter är en neutral kroppsposition för att få en automatisk aktivering av alla de viktiga små musklerna i magen, ryggen och bäckenbotten som ska ge naturligt stöd. Och glöm inte att kliva upp och ta paus nu och då.

Leg, naprapat Katarina Woxnerud tipsar:
"Sitter man i en soffa eller på en vanlig stol med ryggstöd så hamnar knäet ofta i samma höjd som höftleden och det innebär att man många gånger behöver spänna kroppen mer aktivt för att sitta upprätt. Genom att sitta långt fram på sitsen utan att använda ryggstödet, och dra bak fötterna under dig så knäet placeras längre ner än höften, så kan du få en aktiv hållning även när du sitter på en vanlig matsalsstol hemma"

Om du får återkommande nackspärr är det viktigt att du förebygger på rätt sätt. Motionera och stärk musklerna i nacken, magen och ryggen. Ta dig även en funderare på din livssituation. Hur mår du? Oroar du dig mycket? Driver stressen dig genom dina dagar? Om du behöver mer balans i ditt liv kan exempelvis Yin Yoga hjälpa dig att varva ned, slappna av och få bättre kontakt med din kropp. Det är en bra början.


Hur lindrar jag nackspärr?

  • De flesta upplever att värme är den mest effektiva självhjälpen vid nackspärr. Du kan använda värmedyna, vetekudde, en varm dusch och/eller liniment (Peter erbjuder Linnex värmestick*).
  • Andas! Det kan låta som ett idiotiskt råd, men faktum är att du genom att slappna av och andas djupt med magen, även om varje andetag smärtar i nacken, hjälper kroppen till avslappning. Det är när du spänner dig smärtan blir värre och stannar längre.
  • Lätt massage, gärna efter att du har värmt upp området med exempevis en vetekudde, kan hjälpa till att öka blodcirkulationen i nackens muskler. Det lindrar smärtan och påskyndar rehabiliteringen.
  • Om det är riktigt illa kan receptfria smärtlindrande läkemedel dämpa smärtan en stund och hjälpa dig att slappna av.
  • Rör på dig som du gör en vanlig dag. Gör inga övningar som gör ont, men alla annan form av rörelse är bara bra. 
  • Sov inte på mage. Det är en sovställning som kan orsaka och förvärra nackspärr. Ett tips är att byta ut din vanliga kudde till en ergonomisk sovkudde från Tempur (den använder jag/Peter själv). En Tempur-kudde stödjer nacken när du sover. 


Ta professionell hjälp 
Vanliga symptom vid nackspärr är värk i nackmuskulaturen, med eller utan utstrålning i arm och mellan skulderbladen. Det brukar vara extra smärtsamt att vrida på huvudet. Du kan också känna en molande/huggande smärta, stelhet och trötthet i nacken. Smärtan är för det mesta fokuserade till en sida av nacken. Att identifiera och motverka den mekanismen som orsakat just din nackspärr är nyckeln till en snabb rehabilitering och förebyggande åtgärder. Genom att vända dig till en legitimerad naprapat kan vi hjälpa dig med att behandla dina besvär på ett korrekt sätt.

Om du har nackspärr kan du vända dig till hos oss på Naprapatkliniken i Piteå. Vi hjälper dig med att på ett säkert och effektivt sätt behandla den akuta smärtan. För att lokalisera nackspärren undersöker vi hur stark den djupa muskulaturen, nackens "magmuskler/core" är. Att identifiera nackspärrens kärna och motverka den mekanismen som orsakat just din nackspärr är nyckeln till en snabb rehabilitering och förebyggande åtgärder. Så att du blir smärtfri - på riktigt.

Och kom ihåg, nackspärr är inte farligt.

Sköt om dig!
Peter (ring mig på 070-577 22 82 om du vill veta mer om hur en Tempur-kudde kan hjälpa dig att slippa nackproblem)



*Linnex stick liniment är avsett att användas för lindring av muskelbesvär och i förebyggande syfte att undvika belastningsskador på muskler. Linnex stick har en unik djupgående och långtidsverkande funktion. Behöver ej masseras in utan 1-2 drag appliceras på det aktuella stället. Vid skadebehandling bör Linnex liniment påstrykas var 4:e timme under ca 3 dagar. Effekten kommer efter ca 10-15 min.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln